Crystal Renn

Förra veckan beställde jag Hungry: A Young Model's Story of Appetite, Ambition and the Ultimate Embrace of Curves skriven av modellen Crystal Renn. Den handlar om Crystals väg från nyupptäckt straight size-modell till en framgångsrik plus size-modell. Crystal skriver om sin egen situation och ger vetenskapliga fakta om hur flickor och även pojkar lider av ätstörningar i olika former.

[---SPOILER---]

När Crystal var 14 år upptäcktes hon av en scout och han rådde henne att gå ner i vikt för då skulle hon blir en berömd modell. Då vägde hon c:a 75 kg till sina 175 cm. När hon anlände till New York för att påbörja sin modellkarriär vägde hon mindre än 45 kg. Och ändå var hon inte nöjd. Hon fick träningsmani (hon kunde träna 8 timmar i streck under en dag) och åt inget som hon ansåg vara flottigt. Hon grät när hon såg en av sina rumskompisar äta jordnötssmör (vissa människor är ju bara naturligt smala) - det var något hon inte kunde tillåta sig att göra. Efter hon hade druckit Coca Cola light fick hon tvångstankar - tänk om det ändå finns för mycket kalorier i en sådan läsk? En dag fick hon kom hon dock till insikt - detta var inte ett liv hon ville leva, hon levde inte ens ett liv! Hennes modellkarriär blev lidande, eftersom hon inte kunde göra sitt jobb ordentligt. Hennes agent rådde henne efter hon hade börjat gå upp i vikt att ta sig en tankeställare vad hon ville göra. När Crystal bestämde sig för att bli plus size-modell hjälpte till och med agenten henne att byta modellagentur, när hennes agent förstod att hon inte mådde bra som straight size-modell.

[---END SPOILER---]

Jag har tidigare inte vetat ett endast dugg om denna vackra människa, men nu när jag har börjat läsa hennes bok kan jag inte annat än gråta över hur mängder av fina människor svälter sig för att få sig en karriär inom modeindustrin. Det känns bra att det sker förändringar inom modeindustrin, exempelvis att modellerna måste minst ha ett BMI på 19.

Jag hittade några fina bilder på Crystal Fenn där hon tillsammans med Jacquelyn Jablonski visar upp samma kläder. De är av olika storlek, men ändå är bilderna lika fantastiska. Båda modellerna har en unik stil och är otroligt fotogeniska. Vilken bra idé! Det visar mångfalden av människor, där storleken inte avgör vem som är vacker. Nu är inte Crystal en kraftigt överviktig kvinna med sin storlek 12 (ungefär storlek 40 svensk storlek), utan hon har samma storlek som den genomsnittliga kvinnan i USA har. Jacquelyn ser inte ut att vara allt för många storlekar mindre än Crystal och hon ser inte heller ut att vara sjukligt smal. Rätta mig om jag har fel...

Bild från Shani O. Hilton


Bild från Gizmodiva.com


Bild från Fashionista


Bild från Models Blog


Tjusiga tjejer med lååånga ben!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ros i snö

Julbord i Byske

Lucia